Un urs este captiv într-un cireș la marginea unui sat buzoian, după ce s-a prins într-un laț pus de braconieri, animalul fiind blocat acolo de două zile, iar reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului nu își explică de ce nu s-a intervenit până acum pentru salvarea animalului, care este rănit.
Potrivit directorului Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Buzău, Ionuț Apostu, ursul a rămas captiv într-un cireș în noaptea de luni spre marți, într-o zonă nelocuită din satul Terca din comuna Lopătari, după ce a rămas prins într-un laț care ar fi fost pus în zonă de către braconieri.
Un cioban care are o stână în apropiere a descoperit animalul și l-a anunțat paznicul de vânătoare din zonă, fără însă ca în cursul zilei de marți să se intervină pentru salvarea ursului.
„Noi ne am autosesizat marți seară pentru că este specie protejată. Am mers la fața locului, am constatat despre ce este vorba, însă nu este treaba noastră să intervenim. Am anunțat AJVPS, care miercuri a format o echipa mixtă, iar vânători și medici veterinari vor merge acolo”, a declarat Apostu, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX.
Sub greutatea ursului, care are aproximativ 200 de kilograme, cireșul s-a rupt, rămânând doar trunchiul copacului, în vârful căruia se zbate animalul, provocându-și răni.
Autoritățile iau în calcul fie tranchilizarea și coborârea ursului de pe trunchiul copacului, dacă starea de sănătate a acestuia va permite, fie împușcarea lui, dacă se va constata că rănile suferite de când este captiv îi pun viața în pericol.
„Din primele date se pare că ursul este rănit. Este prins în laț de două zile, am luat legătura cu gestionarul fondului de vânătoare, cu reprezentanții AJVPS, iar miercuri o echipă se va deplasa la fața locului, unde se va încerca tranchilizarea ursului și salvarea lui. Echipa va fi însoțită de un medic veterinar care va lua o decizie la fața locului. Dacă rănile îi pun viața în pericol, animalul va fi împușcat”, a declarat directorul APM Buzău, Ionțuț Apostu.
Și Poliția a declanșat cercetări în acest caz, pentru a se stabili dacă este vorba despre braconaj.
„Polițiști ai Biroului, Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din IPJ Buzău au început verificări pentru a afla împrejurările în care animalul a rămas imobilizat în locul respectiv”, a declarat, miercuri, agentul principal Anca Bratosin de la Biroul de Relații cu Presa al IPJ Buzău.
În comuna Lopătari urșii ajung frecvent până în zonele locuite, în căutare de hrană. În urmă cu mai mulți ani, doi braconieri, localnici, au murit atacați de doi urși care reușiseră să se elibereze din lațuri.